Tips för hemmanätverk

Här är mina bästa tips & erfarenheter för

HEMMANÄTVERK!


Med fiber in till huset i september 2017 (ÅNTLIGEN!) så behövde jag fixa ett bra hemmanätverk! Då var jag less på sega routrar, svajigt trådlöst, gejmande missnöjda barn och en klippande Sonos spelare. Jag bestämde mig för att göra det ordentligt, och blev tvungen att lära mig massor på kuppen, om switschar, patchar, RJ45, Cat6 mm. Så här är mina bästa tips, delar dem med er för jag har märkt att fler sliter med detta! Även om det finns en massa bra forumsidor, så innehåller de bara snuttar kring specifika frågor. Och det här tips från en vanlig person, en icke-IT-specialist, till andra vanliga personer och icke-IT-specialister, beskrivet så det förhoppningsvis går att förstå. Bilden intill visar hur det blev!

MIN FILOSOFI KRING NÄTVERK MED FIBER - 1)Skaffa en BRA router 2)Dra KABEL till tunga förbrukare


Jag ville ha ett vasst trådlöst nätverk i hela huset när vi äntligen fick fiber. Sättet att komma till det var att skaffa en riktigt bra router, eller ja snarare ett routerpaket med sk mesh-nätverk. För att det trådlösa ska fungera bra så ville jag att alla tunga förbrukare som barnens speldatorer, hemmadator, TV, Sonos-spelarna använder kabel. Då blir det lite lättare att hålla ett vasst trådlöst igång för telefoner, plattor och allt möjligt. Nedan beskriver jag massor med praktiska saker som jag lärt mig genom att läsa på och göra misstag, och rätt förstås.

Välja FIBER fart & plats


Hur mycket ska man ha i hastighet?

Jag gjorde ett test på en stadsnätets portal, och det landade i 250 MB/s ner/100 MB/s upp. När jag kollade med vänner har många 100/100 eller 100/10 och är nöjda. Vårt 250/100 är riktigt snabbt och inget laggar. En kompis hade en bra filosofi, "Var glad flera gånger"-filosofin, den gillade och annammade vi. Den går ut på att inte välja det värsta först. För när man går från som vi, ett svajigt 4G internet och allt från 5 - 45 MB/s ner till ~240 som vi får nu, så blir man glad. Och med fiber kommer vi kunna uppgardera - och bli glada igen - både med 500 MB/s och 1000 MB/s om vi behöver det nångång i framtiden.


Vi valde Bahnhof. Funkar utmärkt så här långt. Ville inte låsa oss för länge för att kunna byta om det behövs. Att läsa omdömen på nätet innan valet förskräckte. Jag kollade 5 operatörer och alla, även Bahnhof, fick flera usla Kundsupportomdömen... Men jag valde bort de andra som dessutom hade klagomål om at de strulat med fakturering etc. På supportfronten tycks det finnas gott om utrymme för operatörer att förbätta sig.


Var drar man in fibern?

Vi gjorde det i källaren enklast så! Men bredvid ett sedan länge indraget installationsrör som gick upp till husets övre garderob som nu är IT-central. De som drar fiber vill oftast inte dra in den under marknivå. När jag frågade i projekteringsmötet var det omöjligt. Men det ville jag så att fiberkabel inte syns och inte så enkelt t ex kan saboteras... Så när de väl gjorde installationen bad jag snällt installatören på plats att dra den precis under marken, och ja då var det inga problem. Bra tips tycker jag, men det verkar som om de inte alltid får göra så.En BRA router


Allt är inte på plats på hemsidan här än, och det är mer än en bra router som krävs för ett bra nätverk tycker jag, men jag skriver detta först:

Linksys VELOP

Svindyrt men bara helt fantastiskt**. Jag ha provat/haft alla möjliga andra lösningar över tid, med router, bryggor, över elnät, you name it. INGET funkar riktigt smidigt och bra. INGET har varit helt lätt att jobba med/ställa in/förstå, även om jag har haft hygglig koll. Och sen nu, år 2017, har Linksys lanserat VELOP. Det är i särklass det enklaste och bästa jag sett & använt efter att ha provat annat i dryga 10 år. SUPERENKEL installation, brilliant app, fantastisk täckning. Jag har aldrig gått runt med ett leende under routerinstalltioner tidigare, men det gjorde jag nu.Jag har tyvärr ingen %, inga känningar i Linksys, eller Elgiganten eller Kjell&Co, men jag kan ändå konstatera att det trådlösa (ja hela nätverket faktiskt) blev enkelt!!

Här är en skärmdump från appen (knyckte en bild  från nätet, min är på svenska :-)Det är ett mesh-nätverks-upplägg med "backhaul band". Låter hur krångligt som helst, men betyder bara att alla routerneheter ingår i samma "sömlösa" nätverk. Så är det inte med tex en vanlig extender. Fördelen är att plator, telefoner med mera inte behöver hålla reda på var de är och mer än ett enda nätverksnamn. Det fixar routrarna istälet! Och "backhaul" är att routrarna själva har ett eget nätverk sinsemellan som de använder för att skicka data om användare mm. Det gör att inget av datahastigheten går åt till internt snack, utan alla leverera fullt (250 MB/s i mitt fall). Vanliga mesh-routrar utan detta sägs halvera hastigheten när de snackar med varandra, det vill man ju INTE!


Får du FULL SPEED överallt? Fast nätverkskabel spökar lätt!

Här är en lärdom att ta fasta på. Jag använde solid kabel för att dra till några fasta uttag, så att man i rummet kan ha en vanlig nätverkskabel från uttaget till tex dator. Inkopplingen och monteringen är i grunden jätteenkel med rätt verktyg. Men 2 saker spökade lite. Först följde jag färgordningen på en allmän bild från Kjell & C:o. Den var inte rätt. De skriver att man ska följa färgkoden i uttagets inre, den är lätt att se. (De har också lagt in bättre bilder nu) Alla rekommenderar en standard EIA/TIA 568 B-koppling (isf A), så gjorde även jag.

Men den riktiga lärdomen ligger i att ha varje kabelpar så väl tvinnat som möjligt så nära till fästet som möjligt. Jag slarvade lite, men tyckte det var rätt ok. ;en då jag mätte hastigheten i uttaget var den bara 100 MB/s, men 250 MB/s in (bra med patchlåda, enkelt att mäta med Bredbandskollen och en laptop på olika ställen). 150 MB/s var alltså borta bara! Jag drog upp ledarna, tvinnade lite till, satte fast och VIPS var det 250 MB/s. Nästan lite av en chock att så lite hade så stor betydelse. Så var lite NOGA här.Så här såg den ut då den bara gav 100 MB/s, inte så uppenbart att det inte var tillräckligt tvinnat om du frågar mig som lekman. Nu ser den lite mer tvinad ut, men ganska små skillnader utseendemässigt, men som sagt från 100 till 250 MB/s

NU har jag ett spöke kvar att lösa. En annan fats kabel har samma tapp i fart, trots noggranna ominstallationer och tvinn. Jag anar att det är för att den går bredvid en strömkable i ca 5-6 m... men är inte säker. Då jag separerat den från strömkabeln och mätt igen kommer en ny rapport här. Det är det faktiskt det sista som "strular" lite.


Annars kan jag glatt meddela att VELOP routern ger 250 MB överallt!

Det med NÄTVERKSKABEL


Nätverkskabel är ganska lätt. De har olika kategorier, som säger tex hur snabba de är. Får du fiber, så använd Kat6, den högsta. Då är du framtidssäkrad. Och det kostar bara obetydligt mer än de långsammare.

Sen är det "mjuk" och solid kabel kvar att bestämma sig för. Det finns mycket guider om detta, tex Kjell, och i enkelhet så har man SOLID kabel om man vill ha fasta nätverksuttag, och MJUK om man vill ha en RJ45 kontakt i änden istället. Spelar ingen roll om man drar det i väggar etc, bägge typerna funkar bra till det. Det enda är att man INTE kan ha RJ45 kontakt på solid kabel. Guider varnar för detta, och jag provade förstås ändå först, men det funkar verkligen dåligt. Man måste ha en patch-box emellan, en "kopplingslåda" helt enkelt. Jag valde solid kabel till tre fasta nätverksuttag i tre olika rum (röda på min bild), och resten mjuka.

Pressa RJ45 kontakter är lite svårt ändå - var lite smart


RJ45 kontakter finns i 2-3 olika utföranden. Man kan pressa skärmade, och vanliga, sen finns det sådana som man inte pressar utan bara klämmer på utan verktyg.


Själva jobbet med att skala och trycka på RJ45 kontakten är inte så svårt, bara lite pilligt. Jag hade ett förstoringsglas för att se att alla kablar låg rätt innan jag pressade. Bra guider på vilken ordning på kablar finns på Kjell också


Det är 8 ledare som ska läggas i ordning och tryckas in. smått och lite pilligt, men inte supersvårt. Och ändå svårt! Det här lärde jag mig med trial & error

  1. SKÄRMADE RJ45 kontakter var svårt! Inget verkar egentligen vara svårt med dem, men trots att jag var supernoga så lyckades kanske 1 av 5. Svårt att förstå hur man vässar den hit-ration. Ta INTE dessa om du inte måste ha skärmat, och det behöver nästan ingen. De har lite metall runt, istället för bara plast.
  2. VANLIGA RJ45 funkade ganska bra. Där blev nog 4 av 5 rätt! De är bara i genomskinlig plast. Jag klagade lite på de skärmade de sålt på mig hos KJell, och fick en påse av dessa gratis...!
  3. Detta görs med mjuk kabel, men jag märkte att mjuk kabel med fabriskpressade uttag var ännu enklare att jobba med. Det här är en pusselbit i det BÄSTA tipset, läs lite mer nedan.
  4. Verktygs-kit finns med press och elektrisk kontroll om man pressat rätt. Det var ganska billigt och fungerade bra. Särskilt kabelskalaren/knipsaren var FANTASTISKT bra att ha!


OM punkt 3 ovan. Jag hade ett fall där jag drog kabel genom huset, och pressade på kontakter själv i bägge ändarna. DET SKA DU INTE GÖRA OM DU INTE MÅSTE!! Det som hände mig var nämligen superfrustrerande. Efter att RJ45 kontakterna pressats på var det svårt att veta exakt var felet fanns. Man bytte i en ände, och provade igen. Sen bytte jag i andra och så höll det på. Särskilt med de svåra skärmade RJ45. Möjligen misstolkade jag mätinstrumentet under den här processen, det var i början, men är inte helt säker på att den ger rätt svar. BÄSTA tipset är att ta en FABRIKSPRESSAD mjuk sladd och knipsa av kontakten i en ände. Den drar man sen i sitt rör. Då VET MAN att en ände är ok. Och det går snabbt att fixa den andra + den fabriskpressade kabeln var lättare att jobba med!!


OM man har stora, dvs 20 mm rör, så kan man dra en fabrikspressad RJ45 på kabel igenom. Men det är väldigt tajt, och går inte om det ligger nån annan sladd i, eller om röret har nån avsmalning etc....
Om SWITCH & PATCH


Switcha & Patcha låter som rent IT-slang, men inte så knepigt

En SWITCH är "bara" en smart fördelningslåda. OM man kikar i schemat som jag laddat upp ser man att efter routern går det en kabel in i en SWITCH. Därifrån går det sen ut kablar till alla mina dataförbrukare, och faktiskt till en lite mindre switch till.  Jag valde en rejäl switch, den ska också klara 1GB, annars blir det en trist flaskhals. Jag valde denna, fler portar än jag behöver just nu, så jag kan bygga ut/lägga till enheter. Det med portar - jag ritade först upp alla anslutningar och enheter som skulle ha kabel från switchen, och det blir fort många!! Snåla inte! Det är skrivare, ljudsystem, larm, uttag mm mm, långt mer än jag först trodde. Jag tänkte skaffa en NAS så småningom också.

Så här blev det i garderoben!Några lärdomar är

  1. Man förutsätts veta att det bara är att plugga in nätverkskabeln som går IN med data (kabel ut från router) varsomhelst. Jag letade länge i manualen, och det står inte en rad om detta. För enkelt antagligen, men jag visste inte.
  2. Den behöver ström
  3. Den går att konfigurera i ett web-gränssnitt in i det oändliga. Men man kan ju också låta bli, jag gjorde faktiskt inget, och det fungerar ändå perfekt.
  4. Den bör vara fastskruvad i sina hållare så denhänger i luften. Trots låg effektförbrukning så blir den lite varm under.
  5. Det går fint att ha switchar "i serie". Jag har bara en, för att dela upp till TV, PS4 mm. Bara att koppla in, fungerar perfekt.


Min sista SWITCH insikt låg kring om den ska ha PoE portar eller inte. PoE är Power over Ethernet. Det betyder att nätverkssladden även kan ge ström åt tex repeaters eller kameror. Jag konstaterade efter en del tankar kring detta - dvs om jag skulle ha PoE-typ-av- switch bara för att vara redo - att det inte behövdes. Det används mest för just bara kameror och repeaters av andra (sämre ;-) sorter än den jag valde. Kameror med larmet behövde inte detta. Har man någon enstaka PoE förbrukare, så lägger man bara till en "injektor", en liten kontakt mellan switchen och tex kamerans nätverkksabel. Den injicerar den ström som behövs. Så skippa PoE om du inte vet du behöver det! Men snåla inte på antalet portar! Minst 2-4 fler än du tror du behöver, kanske ännu fler!


PATCH - kul ord eller hur, lite som att lappa ihop. Det är bara en låda där man kopplar in den solida kabeln, och kan ansluta mjuka kablar med (helst fabriksmonterade) RJ45 kontakter. Den Patchlådan jjag satte upp syns bakom switschen i bilden, på högkant. 8 portar. Så här är det inuti, med locket av.En mystisk sak som stod på instruktionen var att de tunna ledarna (tvinnade i par) ska klippas i olika längd, eftersom fästena sitter i rad. I den fasta vägguttaget så står det att man absout inte ska ha olika längd, risk för att de inducerar störningar som drar ner hastigheten. Jag valde att ha alla i samma längd och såg dessutom till att ha varje par (färgad + vit med färg) bra tvinnat så långt fram till infästningen det gick. Läs mer om det till höger under fasta uttag - där var det en spännande lärdom! Kablarna är väldigt lätta att fästa med ett instrument (som man måste ha). Man bara trycker fast varje kabel, verktyget knipsar överskott automatiskt.


**Velop var helt fantastsiskt tills jag skaffade detta:

GOOGLE Wifi!!

Efter allt pysslande i huset i Lund gjorde jag en ny installation i huset i Mariefred, men nu med Google Wifi!

Denna lösning


Oj vad mycket lättare allt blev andra gången! 


Jag tycker Google Wifif är ännu enklare att installera och hantera med Googles app. Det den inte har jämfört med Velop är "backhaul" dvs att enheteran pratar med ett eget band så man inte tappar bandbredd. Men jag har de flesta noder med kabel, så inget stort problem. Googles språk i appen är jätteroligt, laddat med positiva förstärkningsord. Kul gjort Google!!


Av Velop och Goggle hade jag nog valt Google om jag skulle göra en ny installation. Men Velop är OK. Har bara haft två riktiga bekymmer, En 2018, och en sent 2020, då de pushade ut firmware-uppdateringar som funkade dåligt. Första gången kunde plötsligt inga Windows-datorer koppla upp sig, men mindre att man låste IP adressen. En bugg som de tog ett par månader på sig att fixa. Andra gången, december 2020, började plötsligt telefoner inte kunna få Wifi, vissa enheter tappade Wifi ibland. De hade släppte ne verison de backade, men när de backar så återtälls inte Veloparna aoutmatiskt. Lite pyssel att gå in i router och noder och installera den gamla firmware-filen från en nedladdning... Så där brister de lite MEN deras (Synology) Support är klart över förväntan! De svarar på mindre än en minut och kan verkligen hjälpa till. Chatten funkat superbra också.

Trots det - välj Google skulle jag säga!